donderdag 2 februari 2023

19 mei: Internetgebruik en Social Media

Uitnodiging: Gemeente Aalten
Deze thema-avond wordt heel breed opgezet, zodat het toegankelijk is voor alle pleegouders. Internet en Social Media zijn niet meer weg te denken in deze tijd; Facebook, WhatsApp, Instagram, noem maar op. Elke pc, maar zeker ook elke SmartPhone is hiervan voorzien.
Wat komen de kleuters tegen als ze een spelletje op internet doen? Hoe ga je om met puberende kinderen die in aanraking komen met loverboys? Dit, en alles hier tussenin wordt besproken.

De avond zelf...
We mochten in totaal 12 mensen verwelkomen. Deze avond stond in het teken van Social Media en was voor (pleeg)ouders van zowel basisschool- als voortgezet onderwijs-kinderen erg interessant. Frank Sikkink van Figulus Welzijn heeft de avond verzorgd.

In eerste instantie werden de verschillende soorten media en programma's/apps besproken, waarna er dieper op ingegaan werd. Wat erg duidelijk werd, was dat de jeugd via ontzettend veel verschillende apps contacten onderhouden, dat het voor 'ons' eigenlijk niet te controleren is wat zij precies doen. Daarom is het van belang dat wij de kinderen goed voorlichten over hoe om te gaan met de verschillende media.
Frank had hiervoor een aantal filmpjes:

Internetseks, daar kun je goed ziek van zijn!
Weet met wie je chat
Mag ik foto's van uw kinderen zien?

Daarnaast gaf Frank aan dat het goed is om eens met de kinderen mee te kijken als ze een spelletje doen. Laat de kinderen uitleggen hoe iets werkt, wat moet je doen, waarmee krijg je credits, hoe krijg je vrienden die je moeten helpen, hoe weet je wie deze vrienden in het echt zijn?

Tot slot een samenvatting van de reacties op de avond:

  • zeer leerzaam
  • leuk, afwisselend en informatief
  • horizonverbredend