donderdag 2 februari 2023

14 juni: Omgaan met de biologische familie

Uitnodiging (gemeente Doetinchem)
Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek (PPA) organiseert op 14 juni een interactieve avond over omgaan met de biologische familie van het pleegkind. br> Als een kind bij jou in huis geplaatst wordt krijg je er altijd een heel systeem bij. Niet alleen ouders, maar ook broertjes, zusjes en overige familie, met hun eigen gedachtes en gebruiken. Voor pleegkinderen is het heel fijn als de overgang tussen het biologische gezin naar het pleeggezin niet al te groot is. Welke dingen neem je als pleeggezin over van het biologische gezin, welke invloed mag het biologisch systeem hebben in jouw gezin? Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Ga je dezelfde bedtijden aanhouden als in het biologisch gezin gelden?
  • Ga je samen met de biologische ouders naar de 10 minutengesprekken?
  • Mag de foto van het biologische gezin in jouw woonkamer staan?
Hoe ga je daar als pleeggezin mee om? Wat wil je wel, wat juist niet en hoe bewaak je je grenzen? Het PPA wil (aspirant) pleegouders met elkaar in gesprek brengen door verschillende stellingen voor te leggen. Aan de hand van deze stelling kan dan een mooie discussie ontstaan.

De avond zelf...
Met in totaal slechts 9 personen is de avond wat anders ingedeeld. Daar waar normaal gesproken een complete voorstelronde qua tijd niet mogelijk is, hebben we dit nu wel gedaan. Iedereen kwam uitgebreid aan het woord en na een tijdje werd vanzelf het onderwerp ‘omgaan met de biologische familie’ aangekaart. Het was mooi de herkenning bij elkaar te zien en ook ditmaal waren de reacties zeer positief.