donderdag 2 februari 2023

10 april: Hechting en autisme, wat is het verschil?

Uitnodiging (gemeente Bronckhorst)
Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek organiseert op 10 april een thema-avond in de gemeente Bronckhorst. Marieke Verboom en Sanne van Blijderveen laten hun licht schijnen op hechtingsproblematiek/stoornis en autisme bij pleegkinderen.

Kinderen worden niet zomaar in een pleeggezin geplaatst, vaak is er een lang traject van verwaarlozing of mishandeling achter de rug, maar het komt ook voor dat kinderen ad hoc uithuis geplaatst worden als er een serieuze bedreiging voor hun veiligheid is. Alle pleegkinderen hebben in ieder geval hun eigen, soms flink gevulde, rugzak mee.
Vanuit dat rugzakje laten pleegkinderen bepaald gedrag zien en in veel gevallen is het gedrag voor pleegouders moeilijk verklaarbaar. Wanneer is het ‘gewoon’ gedrag, wat heeft te maken met het feit dat de kinderen niet meer in hun biologisch gezin wonen, of is er nog een andere reden waarom dit gedrag zichtbaar wordt?

Het is bekend dat veel pleegkinderen beschadigd zijn in de manier waarop ze gehecht zijn (aan hun ouders). Deze beschadiging kan zich op verschillende manieren uiten, maar wordt niet altijd gezien als hechtingsproblematiek. Het komt regelmatig voor dat kinderen de stempel ‘autisme’ op zich geplakt krijgen, terwijl zij een hechtingsstoornis hebben en vice versa.
Tijdens deze thema-avond zullen Marieke Verboom, (ervarings)deskundige op het gebied van autisme, en Sanne van Blijderveen, pleegmoeder en leerkracht/ ambulant begeleidster van kinderen met een onderwijs/gedrag hulpvraag, de aanwezige pleegouders bijpraten over de verschillen en signalen van hechtingsproblematiek en autisme, maar ook over welke manieren van benaderen werken en welke juist niet.

Opgave graag voor 3 april via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-82629980

10 april 2017, van 19.45 - 22.00 uur
Thema-avond ‘Hechting en autisme, wat is het verschil?’
Hengelo, Gemeente Bronckhorst (adres volgt na opgave)

Voor een vrijwillige bijdrage, om de onkosten te dekken, is deze avond een pot aanwezig.