zondag 1 oktober 2023

24 september: Vergoedingen en geldzaken

Uitnodiging (gemeente Bronckhorst):
Op deze thema-avond wordt het onderwerp 'vergoedingen en geldzaken' behandeld. In de wet staat geregeld dat pleegouders een pleegzorgvergoeding ontvangen, maar soms worden er extra kosten gemaakt. Moet je deze dan zelf dragen, of zijn er mogelijkheden om de pleegouders te ondersteunen?

De pleegvergoeding is bedoeld voor de normale, terugkerende kosten van opvoeding en verzorging van pleegkinderen zoals voeding, inrichting, verwarming, bewassing, zak- en kleedgeld, deelname aan maatschappelijke activiteiten, zoals sport en andere ontspanning. Maar kan natuurlijk voorkomen dat er bijzondere kosten maakt worden, die niet in de pleegzorgvergoeding zijn opgenomen. Dan denken we bijvoorbeeld aan een nieuwe fiets, bril, schoolreisje of boekengeld. Welke wegen zijn te bewandelen om hier wat ondersteuning in te krijgen?

Omdat pleegouders meestal niet het gezag over de pleegkinderen hebben, zijn een aantal (financiële) zaken niet eenvoudig te regelen. Een betaalrekening openen gaat niet zomaar en sparen voor je pleegkind, hoe pak je dat het best aan? Zo ook de zorgverzekering, welke keuze is het best; het kind bijschrijven op je eigen polis, bij de biologische ouders of via Jeugdbescherming? Daar kunnen nogal wat verschillen in zitten.

Naast deze duidelijke financiële vragen zal ook belicht worden wat de financiële consequenties kunnen zijn als je kiest voor pleegoudervoogdij. Bij pleegoudervoogdij krijgen de pleegouders het gezag over de pleegkinderen en zijn zij financieel meer verantwoordelijk dan pleegouders zonder gezag.

Thema-avond ’Vergoedingen en geldzaken’
24 september 2019
van 20.00 - 22.00 uur (inloop 19.45 uur)
Bronckhorst (adres volgt na opgave)

Opgave graag voor 17 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-82629980