zondag 3 december 2023

26 februari: Loyaliteit

Uitnodiging (gemeente Doetinchem):
Zoals reeds eerder aangekondigd is de eerste thema-avond van 2019 op 26 februari. Tijdens deze avond zal het onderwerp 'loyaliteit' behandeld worden.
Iedereen is loyaal; naar gezinsleden, familie, vrienden, collega's, eigenlijk iedereen met wie je een band hebt. Voor de een kom je meer op dan voor de ander, maar je natuurlijke reactie zal altijd zijn dat je de mensen die je lief hebt wilt beschermen.

Zo werkt dat ook in een pleeggezin, je krijgt een 'vreemd' kind in huis dat een plekje zoekt. Natuurlijk heb je ruimte in je huis en in je hart, maar totdat er een plaatsing is, heb je geen idee wat er met je gevoel gebeurd. Het kan zijn dat jullie heel erg aan elkaar moeten wennen, dat dit kind ander gedrag vertoont dan je eigen kinderen. Kun je dat gedrag meteen corrigeren of hou je er rekening mee dat er al zoveel veranderd is? En kun je dat (voor je gevoel) tegenover je eigen kinderen verantwoorden? Hoe ervaren je eigen kinderen de komst van een pleegkind? In het begin is het vaak leuk, maar na een tijdje gebeuren er misschien dingen waarvan zij weten dat jij als ouder het niet goed vindt, gaan ze je dat dan vertellen of niet? Zijn ze loyaal aan jou of aan hun pleegbroer of -zus?

En hoe zou dat dan voor het pleegkind zijn? Je mag of kan (vaak plotseling) niet meer bij je ouders wonen en komt bij vreemde mensen in huis. De hulpverlening om je heen vertelt je dat papa en mama niet goed voor je kunnen zorgen. Maar jij houdt van ze en het doet pijn als ze dit over je ouders zeggen, dat wil je niet horen. Jij vindt je ouders wel lief en goed genoeg en het is belangrijk dat iedereen dat ziet en begrijpt.
Maar dan, langzaam maar zeker, begint je pleeggezin 'thuis' te voelen. Je krijgt er vriendjes en vriendinnetjes, je pleegouders zijn toch eigenlijk wel aardig en je pleegbroertje is een fijn speelkameraadje. Mag je dat dan ook laten zien? Zouden papa en mama het goed vinden als je ook van andere mensen gaat houden? Jij wilt hen natuurlijk geen pijn doen, want het is al zo naar dat je niet meer bij ze mag wonen.
Wat zou het fijn zijn als ouders en pleegouders kunnen laten voelen dat zij van beide gezinnen mogen houden. Dat zij overal thuis mogen zijn, iedereen mogen knuffelen en alles over elkaar mogen vertellen.

Yvonne Aartsen heeft onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen ouders en pleegouders, dit onderzoek is verwoord in een WhitePaper. Samen met John Goessens zal zij ons dieper meenemen in de wereld van de loyaliteit. Hoe werkt loyaliteit en wat zijn de dingen waar we rekening mee kunnen houden?

Thema-avond 'Loyaliteit'
26 februari 2019
van 20.00 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
Doetinchem (adres volgt na opgave)