donderdag 11 augustus 2022

25 februari: Social Media, gamen en pleegzorg

Uitnodiging (gemeente Oude IJsselstreek):
Wanneer kinderen de Social Media gaan ontdekken is dat voor velen een hele fijne ontdekkingstocht, maar de risico’s worden nogal eens over het hoofd gezien. De wereld ligt voor je open en je kunt in contact komen met letterlijk alles en iedereen. Voor pleegkinderen kan het omgaan met Social Media nog lastiger zijn dan voor kinderen zonder belaste voorgeschiedenis.

Het eerste deel van de avond zal worden verzorgd door Margriet de Winkel van Iriszorg. Zij kijkt met de aanwezige pleegouders wat voor soort 'media ouder' je bent of wilt zijn. Wat vind jij belangrijk om mee te geven aan je pleegkind. Margriet zal de aanwezige pleegouders tips en trics geven.

Margriet zal eveneens aandacht schenken aan verslavingsgevoeligheid op het gebied van gamen en Social Media. Veel pleegkinderen hebben ouders met verslavingsproblematiek, een stukje van die genen kunnen de kinderen meegekregen hebben, waardoor verslaving ook bij hen op de loer kan liggen. Voor meisjes geldt dit vaak op het gebied van Social Media en jongens zijn ontvankelijker voor gameverslavingen.
Wat zijn de dingen waarop je kunt letten, wanneer moet je je zorgen gaan maken en wat kun je het best doen om verslaving te voorkomen?

Het tweede deel van de avond zullen de pleegouders onder leiding van Sandryn Heebing, gedragswetenschapper en Linda Mittendorf, pleegzorgbegeleider, in groepjes uit elkaar gaan om in gesprek te gaan aan de hand van diverse stellingen en dilemma’s betreffende Social Media en pleegzorg.
Mogelijke stellingen zijn:
  • (hoe) noem jij je pleegkind op Social Media?
  • plaats je wel of geen foto's van jouw pleegkind op Facebook of Instagram?
  • deel jij sportprestaties van jouw pleegkind op Social Media?
  • zijn de biologische ouders of andere familieleden jouw vrienden of volgers?
  • lees jij de berichten die jouw pleegkind stuurt aan en ontvangt van zijn ouders?
  • wat doe je als je ziet dat de biologische ouders 'niet zulke handige' berichten plaatsen (onder de naam van of) op de pagina van jouw pleegkind?

Tijdens deze gesprekken kunnen ervaringen gedeeld worden en andere pleegouders van praktische tips worden voorzien. Want waar twee pleegouders elkaar ontmoeten is er gesprek voor drie.

Thema-avond ’Social Media, gamen en pleegzorg’
28 februari 2020
van 20.00 - 22.00 uur (inloop 19.45 uur)
Oude IJsselstreek (adres volgt na opgave)

Opgave graag voor 18 februari via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-82629980